Kratka istorija

Banjaluka

Banjaluka je najveći grad u Republici Srpskoj, površine 1.239 kvadratnih kilometra. Nalazi se na njenom sjeverozapadnom dijelu, u kotlini, na izlasku rijeke Vrbas iz kanjona u ravnicu. Na užem gradskom području Vrbas, prima pritoke Vrbanju, Crkvenu i Suturliju. Sa nadmorskom visinom od 164 metra, ovaj grad, ima umjereno-kontinentalnu klimu, sa srednjom godišnjom temperaturom 10,7 stepeni Celzijusa. Krase ga brojni parkovi, aleje i zelene površine...

Pročitaj više


Brčko

Prostor na kojem se nalazi Brčko naseljen je još od davnina, o čemu svjedoče različiti predmeti pronađeni na ovom području. Na osnovu geografskog položaja, privrednih i drugih kapaciteta, ovaj grad danas predstavlja privredni i kulturni centar Bosanske Posavine.

Pročitaj više


Doboj

Doboj je jedan od najstarijih gradova u Republici Srpskoj. Arheološko-istorijska istraživanja ukazuju da tragovi ljudskog postojanja na ovom prostoru potiču iz starog kamenog doba. Najstariji pisani dokument u kojem se pominje je dubrovačko pismo ugarskom kralju Žigmundu iz 1415. godine.

Pročitaj više


Drvar

Drvar se nalazi na lijevoj obali rijeke Unac, između donjeg toka potoka Drvara i Drobnjaka. Smješten je između kraških zaravni Podova, na sjeveru i Kamenice, na jugozapadu, te planinskih masiva, Vijenca, na jugoistoku i Lunjevače, na sjeveroistoku. Arheološki nalazi i spomenici u okolini pokazuju da je ovaj kraj bio naseljen još u ranom srednjem vijeku.

Pročitaj više


Mokra Gora

Selo Mokra Gora smješteno je na krajnjem zapadu Srbije.  Pripada opštini Užice.
Planine Zlatibor i Tara kojim je okruženo, jedinstvena, izuzetno atraktivna uskotračna pruga Šarganska osmica i etno selo Drvengrad učinili su ga popularnom turističkom destinacijom.
Šarganska osmica je obnovljeni dio pruge izgrađene 1925. godine, kojom je do 1974. godine bila uspostavljena direktna veza Beograd - Sarajevo - Dubrovnik.

Pročitaj više


Mrkonjić Grad

Mrkonjić Grad je sjedište istoimene opštine, koja se nalazi u jugozapadnom dijelu Republike Srpske, odnosno zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Graniči sa opštinama Banjaluka, Kneževo, Jezero, Šipovo, Glamoč i Ribnik.

Pročitaj više


Prnjavor

Opština Prnjavor nalazi se na prosječnoj nadmorskoj visini od 185 metara i zauzima površinu oko 631 kvadratnih kilometara. Prema procjenama, ima oko 45 hiljada stanovnika. Grad Prnjavor se prostire na površini od oko 5,5 kvadratnih kilometara, a nalazi se između Dervente i Banjaluke, u slivu rijeke Ukrine.

Pročitaj više


Višegrad

Višegrad je smješten u kotlini rijeke Drine, na istoku Republike Srpske. U njegovom centru nalazi se ušće riječice Rzav u Drinu. Okolne planine, bogate šumom, Panos, Sjemeć i Stolac, rijeke Drina, Lim, Rzav, dva akumulaciona jezera, te Višegradska banja, čine dobru osnovu za razvoj turizma. Izgradnjom uskotračne željezničke pruge 1906. godine, ovdje su se počeli razvijati drvna i hemijska industrija, te trgovina i savremeno zanatstvo.

Pročitaj više

Za potpun pregled sajta preporučujemo Vam Mozilla Firefox.