Mrkonjić Grad

Mrkonjić Grad je sjedište istoimene opštine, koja se nalazi u jugozapadnom dijelu Republike Srpske, odnosno zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Graniči sa opštinama Banjaluka, Kneževo, Jezero, Šipovo, Glamoč i Ribnik.

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnogsporazuma, vraćen je Republici Srpskoj 04.02.1996. godine. Ovaj datum se proslavlja kao Dan opštine.

Mrkonjić Grad okružuju planine: Lisina, Dimitor, Čemernica, Manjača i Ovčara. Dolinska područja su uz vodotoke rijeka Vrbas, Crna rijeka, Sana, Medljanka i Ponor. Na zapadnom obronku Lisine izvire planinski potok Zelenkovac, koji protiče kroz istoimeno izletište.

Ovdje živi oko 21.000 stanovnika. Na prostoru, sa umjereno-kontinentalnom klimom, bogat je biljni i životinjski svijet. Ovo područje poznato je i po rudnim i mineralnim bogatstvima. Šume predstavljaju značajan prirodni resurs.

Mrkonjićka opština ima dobre prirodne uslove za razvoj brdsko-planinskog i seoskog turizma. Najzanimljiviji su planina Lisina i jezero Balkana, u njenom podnožju. Ovo jezero, tokom cijele godine, posjećuju brojni domaći i inostrani turisti.

Središte kulturnih dešavanja opštine je rekonstruisani Dom kulture (ranije Dom ZAVNOBiH-a), otvoren 27. februara 2008. godine.

Opština je poznata i po manifestaciji „Dani kosidbe-Memorijal Lazar Laketa“, koja se svakog ljeta tradicionalno održava u Turističkom centru Balkana.

Za potpun pregled sajta preporučujemo Vam Mozilla Firefox.